Creaform 60 202 snel afvormmiddel (alginaat) 500gram

500gram 500gram (de nieuwe Creaform is nu wit van kleur)

Creaform 60 202 snel afvormmiddel (alginaat) 500gram
Creaform 60 202 snel afvormmiddel (alginaat) 500gram
Creaform 60 202 snel afvormmiddel (alginaat) 500gram
Creaform 60 202 snel afvormmiddel (alginaat) 500gram
euro 26.95 *Prijzen zijn inclusief btw
ArtikelcodeCreaform 500 gram
Creaform (tekst Creartec Artidee, vertaald uit het Duits)
Creaform is een snel afvormmateriaal op natuurlijke basis (algen) dat indruk maakt door zijn eenvoudige bediening. Binnen enkele minuten ontstaat een gebruiksklare afdruk, die met vele gietmassa's kan worden gegoten.

Technische specificaties
Mengverhouding: 3:1 (water-poeder)
Verwerkingstijd: 3-4 minuten
Uithardingstijd: 6-8 min
Temperatuurbestendigheid: 90 °C (max.)

Gebruiksgemak
Korte uithardingstijd
Gedetailleerde 3D-vormgeving
Op basis van natuurlijke grondstoffen

Onderstaande tekst is van Atelier Cre-Actief (praktijk):

Onze eerste tip: probeer alles eerst in het klein. Dus vorm eerst bijvoorbeeld een vinger van uzelf af. Kost niet zoveel materiaal en u weet hoe snel alles gaat.

Mengverhouding Creaform snelvormmiddel= 1 deel Creaform poeder op 3 delen water (op gewicht, dus 1 kilo Creaform + 3 liter water).
Creaform is bij uitstek geschikt voor het afvormen van lichaamsdelen zoals handen, voeten of bijvoorbeeld delen van het gezicht. pH neutraal
Ook heel geschikt voor andere vormen waar snel een mal van gemaakt moet worden. De vorm is na ongeveer 10 minuten klaar en kan direct gebruikt worden om de vorm te gieten.

tip: Zet alles klaar wat nodig is, inclusief wekker, en test of de handen in de emmer of bak passen met wat ruimte er omheen. Zorg dat de persoon(en) die erbij betrokken zijn confortabel kunnen zitten/liggen of staan tijdens het afvormen.

Meng 1 deel Creaform op 3 delen water (op gewicht, niet op volume). Niet te lang doorgaan met roeren.
Handen kunnen vooraf even nat gemaakt worden met water.
Zorg dat u na het mengen zo snel mogelijk de af te vormen hand of handen in de alginaat steekt, even wiebelen en daarna circa 5 minuten niet meer bewegen.
Als u niet snel genoeg bent dan is het alginaat inmiddels gevulkaniseerd en kunt u het niet meer gebruiken.
Vulkaniseren (dik worden) gaat nog sneller bij warmer water. Houdt hier rekening mee.

Als de mal klaar is voelt hij rubberachtig aan. Maak het rondom de handen een beetje los en ''trek'' rustig de handen uit het alginaat.

Zelf giet ik het gips er niet direct in. Kijk of er geen stukjes gevulcaniseerd alginaat in de vorm zijn gevallen. En ik wacht een uurtje voor ik er gips in giet.

Het gips gieten: (voor 2 volwassen handen heeft u ongeveer 2kg gips nodig)
Maak het gips aan (meestal mengverhouding 1 deel water op 3 delen gipspoeder, dit is overigens wel op volume)
Neem bijvoorbeeld 200ml water
Schep hier 600gram gips in, als er een klein ''bergje" net onder het wateroppervlak ontstaat dan is het meestal voldoende. (Een extra schepje gips kan geen kwaad)
Roer dit door en giet een deel ervan in de vorm.
Beweeg de vorm even heen en weer (ook een beetje schuin) om te zorgen dat het gips overal in de vorm komt.
Daarna giet u de vorm verder vol.
Tik een paar keer tegen de zijkant van de vorm om belletje te verwijderen uit het gietsel.
Heeft u nog niet genoeg gips in de vorm gegoten, maak dan snel nog wat aan en giet dit er bij. (gelijk voldoende aanmaken is uiteraard beter)

Laat de vorm daarna met rust. Afhankelijk van welk gips u gebruikt heeft kunt u na ongeveer 1 uur (bijvoorbeeld Keraquick of Keraflot) of een halve dag (overige modelgips en porseleingips) de vorm ontmallen. Doe dit niet te snel. Wacht liever wat langer zodat u zeker weet dat de vorm klaar is. Daarna haalt u de mal en vorm uit de emmer en snijdt u voorzichtig aan de zijkant de vorm open. Soms lukt het om de vorm nog een keer in de emmer terug te zetten en nog een keer te gieten (wel goed dicht plakken of binden). Maar meestal is een alginaat mal maar 1 x te gebruiken.
Als u de mal nog wil bewaren dan kan dit het beste in de koelkast. Hij zal wel iets krimpen/uitdrogen. En na verloop van tijd beschimmelen, dus bewaar niet te lang. Het is tenslotte gemaakt van algen.